Loom Bands Maken

Hier vind je alles over Loom Bands maken.

Loom Bands maken is een leuke hobby die in Amerika is geïntroduceerd en sinds het najaar van 2013  daar en in Australia een hit is.

Sinds begin 2014 is materiaal om Loom Bands te maken ook in Nederland verkrijgbaar. Ook hier wint het maken van Loom Bands snel aan populariteit. Loom Bands Fans en Loom Bands Fans op Facebook en Pinterest helpen je om gemakkelijk zelf aan de slag te gaan en de mooiste ontwerpen te maken. Sinds de meivakantie is heel Nederland in de ban van het Loomen, waarschijnlijk omdat het weer niet altijd geschikt was voor buitenactiviteiten.

Je kunt gebruikmaken van verschillende hulpmiddelen, maar ook met simpele gebruiksvoorwerpen die je waarschijnlijk wel in huis hebt, kun je aan de slag om Loom Bands te maken.

De apparaatjes (looms) om Loom Bands te maken worden onder verschillende namen verkocht zoals Rainbow Loom, Funny Loom, Loom Bands. Sinds kort zijn er ook de Monstertails. Dit zijn kleine looms met een brede opening; net de bek van een monster met tanden. Deze monstertails zijn heel geschikt om mee te nemen op vakantie of gewoon in je tas. Je kunt er ook makkelijk brede en ingewikkelde bandjes mee maken. Door de ruime opening (het bekkie) zijn de bandjes gemakkelijk door te voeren. De monstertails zijn ook heel handig om sluitstukken en horloges mee te bevestigen.

De goede looms bestaan  meestal uit 3 rijen met transparante nokjes (pinnen) die door middel van koppelstukken aan elkaar bevestigd kunnen worden. Ook is het mogelijk om verschillende kits aan elkaar te bevestigen voor grotere werkstukken als kettingen, ceintuurs, tasjes, handschoenen en hoesjes voor smartphones. De goedkope borden hebben enkelvoudige koppelstukken en zijn minder sterk. Ze zijn niet geschikt voor ingewikkelde ontwerpen en trekken soms ook bij simpele bandjes helemaal krom. Als ze breken zijn de randen scherp of versplintert alles. Er zijn ook vaste loomborden verkrijgbaar. Nadeel hiervan is dat je niet alle armbanden kunt maken omdat ze niet verstelbaar zijn. Soms breken deze borden ook gemakkelijk als ze vallen of als je ingewikkelde ontwerpen maakt.

De Kinderfeestjes Expert adviseert om een bord te kiezen met meervoudige koppelstukken.

Bij de looms worden meestal dunne plastic haaknaalden geleverd. Dunne haaknaalden van metaal zijn een prima alternatief, vooral bij de geavanceerde ontwerpen wanneer je veel bandjes op je kit hebt staan.

Bij sommige looms worden speciale naalden geleverd met een mini loom voor het maken van visgraat- of fishtailpatronen.

Inmiddels zijn er ook officiële naalden met ijzeren punt verkrijgbaar. Het ontwerp van het “haakje” is zo gemaakt dat de bandjes er minder gemakkelijk afschieten dan bij de kleine plastic haaknaaldjes en de gewone ijzeren haaknaalden. De kleine plastic haaknaaldjes zijn trouwens heel handig als je de bandjes terug wilt zetten op je loombord als je een foutje hebt gemaakt of er bandjes zijn losgeschoten.

Wil je meer weten over het maken van verschillende armbandjes, ringen of accessoires? Neem dan  hier contact op voor een Loom Bands Workshop. Een workshop is vanzelfsprekend uitermate geschikt voor een kinderfeestje, teamuitje, teambuildingsactiviteit of activiteit tijdens een trouwerij of andere feesten. Ook voor een braderie of in een (boek)winkel is een workshop heel geschikt.

Je kunt ook je eigen loom maken

Er zijn verschillende manieren om je eigen loom te maken, hoe dat kan zie je hier.

Bijzondere bandjes en sluitingen

Je kunt je Loom-sieraden heel makkelijk bijzonder maken door gebruik van bepaalde accessoires, bedels, kralen, knopen, linten, speciale sluitingen  en horloges of zelfs speciale sluitingen of ballonnen! Wil je ook leren hoe je dat doet? Neem dan contact op voor een workshop.

Naast sieraden en andere assecoires  kun je ook allerlei kleine mini- of stripfiguurtjes maken. Leuk om te verzamelen of aan je sleutelhanger te doen.

Loom Bands kunnen door iedereen gemaakt worden, ook door kinderen vanaf  ca 6-7 jaar. Hoe meer je oefent, hoe makkelijker het wordt. Kijk  ook op ons YouTube-kanaal voor de nieuwste video’s.

Loom Bands maken
Bekijk ook deze Loom Bands Maken video

 

Bekijk het profiel van LoomBands Fans- De Kinderfeestjes Expert op Pinterest.